Vi minskar energianvändningen

Vi har, sedan 2007, minskat vår energianvändning med hela 46 %. Vi har med andra ord gjort mycket, men vi kan och ska göra mer. Idag har vi skapat en arbetsgrupp inom Östhammarshem, Klimatgruppen, för att ytterligare belysa dessa frågor inom förvaltningen. 

Vårt fokus är att fortsätta energieffektivisera våra fastigheter genom både stora och små åtgärder. Några exempel på åtgärder är att vi helt ska fasa ut kvarvarande direktverkande el, installera solceller, se över radiatorventiler och termostater, byta fönsterlister, installera energisnål LED-belysning, vattenbesparande utrustning och individuell mätning av vatten. 

Vi bygger miljösmarta hem

Vi bygger energieffektiva hus med god inomhusmiljö och gör medvetna materialval enligt Sunda Hus guide för materialvård. Våra senaste nyproduktioner i Alunda och Gimo har en låg energiförbrukning om 24 kW/m². Därmed är de s.k. nära-nollenergibyggnader. Detta då energiförbrukningen ligger långt under Boverkets krav om 55 kW/m².

Trädgårdsvägen baksida

Vi äger en del i en vindkraftpark

Östhammarshems vindkraftverk står vid Rockneby, utanför Kalmar. Produktionen under 2021 var totalt 22.682 MWh, där Östhammarshems del av produktionen var 567 MWh. Detta motsvarar cirka 31 % av elen som behövs för att driva hissar, tvättstugor, belysning med mera i våra hus.
Den el som Östhammarshem köper kommer från vattenkraft, vindkraft och kärnverk via Östhammars kommuns avtal. 

Energispartips! 💡

 • Säg till bovärden om läckande toaletter
  I en läckande toalett kan över 1000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar nästan sju fulla badkar - per dygn!
 • Säg till bovärden om droppande kranar
  En droppande kran kan dra lika mycket energi och vatten som en dusch, helt i onödan. Står kranen och droppar i ett år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten - till ingen nytta. 
 • Kolla tätningslisterna
  Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din bovärd om du känner att det drar luft. 
 • Placera inte stora möbler framför elementen
  Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet. 
 • Byt till lågenergilampor eller LED-belysning
  Ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. Byt till lågenergilampor i alla rum, även i sovrummet. 
 • Stäng av med strömbrytaren - istället för med fjärrkontrollen
  Dator, TV och annan elektronik använder energi även när de står på standby-läge (viloläge). En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står på standby och inte används, som när de är påslagna. 
  Räkneexempel: Tio procent av all hushållsel i Sverige går till hemelektronik som står på standby. Det motsvarar värme och el till 64 000 villor under ett helt år. 
 • Tvätta inte i för hög temperatur
  Tvätta inte i för hög temperatur. Använd energiprogram om det går. Dagens tvättmedel tvättar lika rent i 40 grader som i 60 grader. Överdosera inte tvättmedlet utan läs på förpackningen hur mycket som behövs. 

Tipsen är hämtade från Allmännyttans energisparkampanj. Vill du har fler tips, eller allmän information, kan du läsa mer här!

?